Energetska obnova i obnovljivi izvori

Energetska obnova zgrada

Energija postaje jedan od najvažnijih resursa današnjice, te stoga i cijene energenata konstantno rastu. Zgrade građene tijekom 20-tog stoljeća imale su vrlo malu ili nikakvu termoizolaciju, te su veliki potrošači energije kod grijanja i hlađenja prostora. Program energetske obnove višestambenih zgrada do 2020. godine omogućuje sufinanciranje: energetskog pregleda i certifikata prije te nakon obnove, izrade glavnog projekta obnove, provedbu mjera energetske obnove te ugradnje obnovljivih izvora energije, stručni nadzor, te usluge upravljanja projektom. Program je osmišljen na način da se obnovom moraju ostvariti uštede od 50 % potrošnje energije, a moguće je ostvariti bespovratnu subvenciju od 60 % — 85 % sredstava ovisno o mjerama. Minimalne uštede nakon obnove od 50 % utroška energije su vrlo zahtjevan postotak, ali iza istoga stoji vrlo precizan izračun. Uštedom energije od 50 % suvlasnicima se smanjuju računi za grijanje/hlađenje, taj iznos novaca preusmjerava se na povećan račun pričuve ukoliko zgrada nema novca za samostalno financiranje preostalog iznosa od 40 % cijene radova, te je potrebno podići kredit. Kredite se otplaćuje 7 — 12 godina ovisno o investiciji, ukupan iznos visine svih računa ostaje isti za taj period, s obzirom da uštede služe za povrat kredita. Nakon izvedenih radova suvlasnici imaju energetski efikasnu nekretninu, sa povećanom vrijednosti stana za 100 — 200 eura po metru kvadratnom, a nakon povratka kredita račune smanjene za 50 %.

Model revitalizacije nestambenih potkrovlja

Analizirajući velike europske gradove dolazimo do zaključka da nije korisno širiti grad po rubnim dijelovima, graditi dodatnu skupu komunalnu infrastrukturu, već je puno bolje rješenje revitalizirati uspavane arhitektonske ljepotice u središtu grada. Veliki potencijal u stambenom fondu postoji u potkrovnim prostorima koji danas rijetko imaju stambenu ili poslovnu funkciju. Potkrovni prostori danas se često koriste kao ostave za nepotrebne stvari, te su u suvlasništvu stanara, a pružaju vrlo velik potencijal. Model koji bi mogao biti vrlo kvalitetan uključuje privatne investitore koji preuzimaju u vlasništvo potkrovni prostor te ga stavljaju u funkciju, dok suvlasnici dobivaju obnovljeno pročelje, rekonstruirano krovište, novu stolariju, nove instalacije i sl. Primjer isplativosti jedne takve prenamjene nalazi se u kartici Stručni čanci, a ista je rađena za prostor na Zvonimirovu ulicu u Zagrebu. Vrlo je važno prilikom takvih projekta imati stručnu podršku, te Vam za istu stojimo na raspolaganju.

Fotonaponski sustavi

Fotonaponski sustavi namijenjeni su za proizvodnju električne energije iz Sunčeva zračenja. Isti svoj procvat u Hrvatskoj bilježe tijekom 2013. godine s obzirom na vrlo isplativu otkupnu cijenu energije iz takvih sustava. Nakon promjene tarifnog sustava izgradnja Sunčanih elektrana je u padu, te se izgrađuju pretežno otočni sustavi na izoliranim lokacijama. Prilikom energetske obnove zgrada u projekt je moguće uključiti i fotonaponski sustav koji uz subvenciju može biti ekonomski isplativ. Svakako vrlo važno je napomenuti da fotonaposnki sustavi proizvode u potpunosti ekološki čistu električnu energiju.

Sunčana elektrana Proentaris

Proentaris d.o.o. 2012. godine ulazi u projekt Sunčane elektrane snage 10 kWp. Unutar godine dana od ulaska u projekt prikupili smo sve potrebne dozvole, te pripremili svu potrebnu projektnu dokumentaciju za izvođenje radova. Lokacija Sunčane elektrane Proentaris je Prhoć pokraj Jastrebarskog, orijentacija je Južna, dok je nagib panela 30 stupnjeva. Sustav se sastoji od 50 fotonaponskih modula Reneseola 200 W mono, te SMA invertera STP 10000 TL, dok je za praćenje proizvodnje ugrađen SMA Web box. Sa ponosom možemo istači da Sunčana elektrana Proentaris godišnje proizvede od 10000 — 12000 kW zelene energije. Proentaris d.o.o. Vam stoji na raspolaganju i ukoliko u građevinske projekte želite uklopiti obnovljive izvore energije.