Vrste građevinskog drva

KVH drvo
Naše usluge

KVH u prijevodu označava konstrukcijsko puno drvo dobiveno propiljivanjem srca ili piljenjem izvan srca, umjetno sušeno, blanjano i klasirano prema čvrstoći. U odnosu na uobičajenu piljenu građu, ovaj proizvod mora udovoljiti strožim kriterijima razvrstavanja, a primjenom zupčastog spoja moguće je proizvesti elemente veće duljine. Konstrukcijsko puno drvo može imati oznaku SI, kada se koristi za vidljive konstrukcije ili NSI, kada se koristi za konstrukcije koje nisu vidljive.

Duo i trio drvo
Naše usluge

Termin duo i trio grede odnosi se na drvo sličnih karakteristika koje posjeduju i KVH elementi. Duo i Trio element gledan u poprečnom presjeku sačinjavaju međusobno lijepljena dva ili tri elementa, koji osiguravaju bolja svojstva kada govorimo o stabilnosti elementa tj. izbočavanju. Duo i Trio grede standardno se blanjaju, te im se skošavaju rubovi s četiri strane. Grede za vidljivu primjenu podvrgavaju se dodatnom optičkom odabiru prilikom ocjenjivanja sirovine.

Lamelirano lijepljeno drvo
Naše usluge

BSH ili lamelirano drvo sastoji se od niza lamela kojima su odstranjena slaba mjesta, koje su pomoću zupčastog spoja dužinski nastavljene i slaganjem jedne na drugu pod utjecajem ljepila i kontroliranog pritiska tvore lamelirani element. Kod nosača velikih visina moguća je kombinacija dvije čvrstoće lamela, tako da se uz rubove presjeka gdje su naprezanja veća postavljaju lamele veće čvrstoće, a u sredini presjeka lamale slabije čvrstoće, kako bi se smanjila ukupna cijena koštanja.

CLT ploče
Naše usluge

CLT ili križno lamelirane ploče proizvode se od dasaka izrezanih iz vanjskih dijelova debla, koje odlikuju najbolja svojstva čvrstoće i krutosti. Širina pojedinačnih dasaka kod ovih ploča je obično između 80 mm i 240 mm, dok im je debljina između 10 mm i 35 mm. Tipična struktura CLT ploče sastoji se od slojeva dasaka ili jednoslojnih ploča koje se međusobno križaju pod kutom od 90°. Moguće je izvesti ploče čiji su slojevi pod međusobnim kutom od 45°. Čvrsti spoj jednoslojnih pojedinačnih ploča postiže se lijepljenjem cijele površine korištenjem odgovarajućeg sustava nanošenja ljepila. Debljine CLT ploča najčešće se kreću od 60 mm do 400 mm, a važno je spomenuti da se ploče (radi stabilnosti dimenzija i simetričnosti) uvijek proizvode u neparnom broju slojeva.